
Allergeenvrij voedsel lijkt een steeds grotere trend te worden. Trend of must, ik zet de lekkerste snacks allergeenvrij voor je op een rijtje, zie?hier >
Wat zijn allergenen?
Allergenen zijn eiwitten in voedsel die allergische reacties op kunnen wekken. Denk aan gluten, lactose en pinda’s. Zelf vind ik het belangrijk om gezond te eten, goed te kijken naar wat je nou daadwerkelijk aan het eten bent en niet alle informatie die je kan vinden voor waarheid aan te zien. Anderhalf jaar geleden ben ik dan ook actief gestart met Paleo, waarbij je ‘puur’ en ‘eerlijk’ eet, zoals de oermens dat ook deed. De reden dat ik hiermee ben begonnen is omdat ik merkte dat ik van bepaald eten een opgeblazen gevoel kreeg. Echter, ik ga 3x per week naar Bootcamp en dan merk ik dat ik meer energie nodig heb dan het Paleodieet mij biedt. Ik ben daarom weer gestart met het eten van iets meer koolhydraten, bijvoorbeeld quinoa en zilvervliesrijst. Daarnaast at ik in de weekenden ook regelmatig pasta’s & een drankje gaat er altijd wel in ;).
Onlangs kreeg ik steeds meer klachten met sporten en hieraan bleken mijn darmen de oorzaak van te zijn. Na een aantal tests kwam eruit dat ik intolerant ben voor een aantal allergenen, welke ik hierboven heb benoemd. Om ervoor te zorgen dat ik deze allergenen beter kan verdragen is het belangrijk om dit voedsel gedurende 6 weken uit te sluiten (en voor degenen die mij een beetje kennen weten dat het een behoorlijke opgave voor mij is om bijvoorbeeld geen pasta’s of mayonaise te eten). Aan de andere kant zie ik het ook weer als een uitdaging om zowel lekker te eten, zonder deze allergenen. Vandaar dat ik jullie vandaag de recepten geef van een aantal gluten- en koemelkvrije en lactosearme recepten geef. Deze snacks allergeenvrij zijn geschikt voor:
? Iedereen die gek is op lekker eten, maar een gezonde levensstijl ook belangrijk vindt
? Iedereen die ervan houdt om te experimenteren met eten & smaken
? Mensen met een glutenintolerantie- of allergie
? Mensen met een koemelk intolerantie- of allergie
? Mensen die wel lactose kunnen verdragen, maar hiervan minder wensen te eten
? Iedereen die visite krijgt waarvan de gast bepaalde allergenen niet kan verdragen
Zalm ’toast’
Ingredi?nten zalm ’toast’
Voor 20 porties
? 1/2 komkommer
? Geitenkaas (let op: alleen geitenkaas waarin g??n gepasteuriseerd ei zit. Die zachte geitenkaasjes uit het koelschap tellen niet, zoek ze op bij de verse kaasafdeling ?f ga naar een kaasboer hiervoor)
? Bakje zalmsnippers
? Peper
Bereiding zalm ’toast’
Snijd de komkommer in dunne schijfjes (schaven is net iets te dun, maar maak dunne plakjes met een mesje. Verdeel de zalmsnippers over de komkommer en leg vervolgens op iedere komkommer een klein brokje geitenkaas. Tot slot verdeel je wat zwarte peper over alle hapjes.
? Glutenvrij
? Lactose arm
? Geen koemelk
? Geen ei
Serranohapjes
Ingredi?nten Serranohapjes
Voor 20 porties
??Serrano ?f Ibericoham
? Geitenkaas (let op: alleen geitenkaas waarin g??n gepasteuriseerd ei zit. Die zachte geitenkaasjes uit het koelschap tellen niet, zoek ze op bij de verse kaasafdeling ?f ga naar een kaasboer hiervoor)
? Peper
Bereiding Serranohapjes
De Serranoham die ik hiervoor gebruik ligt meestal gewoon in het vleesschap als dunne plakjes (het lijkt een beetje rauwe ham). Snijd de ham door de helft en leg een klein stukje geitenkaas in het midden van het lapje. (eventueel lekker om te besprenkelen met een klein beetje citroensap) Strooi er vervolgens wat peper overheen en rol de ham om het kaasje heen. Steek er een stokje in en je hapje is ready to go!
? Glutenvrij
? Lactose arm
? Geen koemelk
? Geen ei
Overige hapjes
Als je een bepaalde intolerantie hebt, is dat in het begin even uitzoeken. Gelukkig heb je genoeg lekkere hapjes die je w?l nog kan eten. Hieronder een kleine opsomming:
Glutenvrij, lactosevrij, geen ei/noten:
- Groene olijven
- Bananenchips (sinds kort mijn nieuwe verslaving! Super lekker, ligt bij de groenten)
- Naturel chips (check voor de zekerheid de verpakking even)
- Gehaktballetjes (zonder paneermeel / ei) in tomatensaus
- Snack komkommers/tomaatjes
- Sushi! (Let op: geen ‘crispy’ / ‘crunchy’ hapjes met paneelmeel & gebruik glutenvrije sojasaus / coconut aminos)
Glutenvrij/lactosevrij(arm):
- Ongebrande noten & chips
- Kaasblokjes (kies dan bij voorkeur Manchegokaas (schapenkaas) of Geitenkaas?(let op: lactoseARM)
- Pepadews met roomkaas (zo lekker..)
- Gevulde eitjes??(gebruik ipv kwark bijvoorbeeld geitenyoghurt)?(let op: lactoseARM)
- Guacamole dip met Doritos chips
Hopelijk heb ik je op deze manier kunnen inspireren om t?ch wat lekkere hapjes op tafel te kunnen zetten voor jezelf ?f je gasten
Geef een reactie